Açılış gecesinde 9.66 milyon tweetin atıldığı 2012 Londra Olimpiyatları, meraklılarının sadece televizyondan değil, aynı zamanda laptop, akıllı telefon ve tabletlerden de takip edilen ilk olimpiyat oyunları olma özelliğini taşıyor. Her gün sporcuların farklı dallarda kırdıkları rekorlar, sıralamalar veya sonuçlar bu platformlardan takip ediliyor.
Google’ın mobil reklamcılık blogunda belirtilene göre olimpiyatlar veya Superbowl gibi büyük spor etkinliklerinde mobil arama hacmi oldukça yükseliyor. 2012 Londra Olimpiyatları’nda da devam eden bu trend, oyunların ilk haftasında da kendini gösteriyor. Zira Google’ın raporuna göre oyunlarının ilk haftasında mobil cihazlar üzerinden yapılan olimpiyatlarla ilgili aramalar, bir önceki haftaya oranla 10 kat artış göstermiş durumda.
Yazının Devamı »
Windows 8 için geliştirilen Windows Store’a ek olarak Office programları için geliştirilen Office Store açıldı. Microsoft tarafından duyurulan platformda, hali hazırda tüm uygulamalar ücretsiz.
Geliştirici ve tüketiciler arasındaki pozisyonu itibariyle Microsoft’un yazılım satmak için dijital kanallar oluşturması dikkat çekici. Örneğin Windows RT’lere yüklenen tüm uygulamalar artık Windows Store’dan indirilecek.
Tüketicilere sadece Windows ve Office satan Microsoft, bu sistemden çıkarak üçüncü partilerin Office Suite’e yapacakları eklentiler sayesinde gelirlerini artırma imkanına kavuşacak.
Facebook’un gelirlerini artırmak için agresif bir tutum içerisinde olduğunu biliniyor. Düşük gelirleriyle hissedarlarının yüzünü bir türlü güldüremeyen şirket, gerek reklam gerekse diğer alanlarda 955 milyon kullanıcısını paraya dönüştürmenin yollarını arıyor.
Sosyal ticaret tarafında bir atılım yapmasını beklediğimiz şirket çok farklı bir alana, sosyal kumara yöneldi. Jackpotjoy.com isimli İngiltere merkezli oyun şirketi artık Facebook’ta gerçek para ile oyun oynatacak.
Bingo & Slots Friendzy isimli oyun sadece Birleşik Krallık’ta 18 yaş üstü kullanıcılar tarafından oynanabilecek. Gerçek para ile oynanan tombala benzeri şans oyunlarının yer aldığı uygulama ile ilk defa bir şirket Facebook Credits’i kullanmadan bir oyunu kullanıcıya sunmuş olacak.
Yazının Devamı »
Olimpiyat oyunlarının ilk gününden beri Google’ın ana sayfasını ziyaret ettiğinizde her gün o günkü branşlara özel hazırlanan Doodle’ları da fark etmişsinizdir. Yüzme, çim hokeyi, eskrim ve masa tenisi oyunların ilk gününden beri bizleri karşılayan Doodle’lardan bazıları.
Google’ın bugün için seçtiği Doodle ise diğerlerinden bir hayli farklı. Bugün koşulacak olan 100 metre engelli finali için özel olarak hazırlanan Doodle, geçmişteki benzer interaktif Doodle’lar gibi bütün günü öldürebileceğimiz bir eğlence sunuyor.
Yazının Devamı »
Google Chrome’un geçtiğimiz Mayıs ayında Internet Explorer’ı tahttan indirişini hatırlıyorsunuzdur. StatCounter’ın güncel verilerine göre Gooogle Chrome hala birinci sırada ve pazarın üçte birine sahip.
Geçtiğimiz yıl, Haziran 2011’de, pazarın %22.1’ine sahip olan Chrome, Haziran 2012’de bu rakamın yaklaşık 11 puan üzerine çıkarak 33.8’e sahip oldu.
StatCounter’ın sunduğu verilere göre IE %32 ile hala iddialı. Düşüşüne devam eden Firefox %23.7 ile üçüncü ve Apple’ın Safari’si %7.1 ile beşinci.
Chrome pazarın üçte birine sahip olmasının yanı sıra, Firefox’u geçerek Avrupa’da da ilk defa birinci sıraya yerleşti.
Tarayıcılara ait aylık kullanıcı oranlarını aşağıdaki grafikte inceleyebilirsiniz.
Türkiye, internet kullanıcılarının sosyal ağlardaki aktifliğiyle yakından tanınıyor. Webrazzi Analitik verisine göre kullanıcı sayısı bazında Facebook dünya sıralamasında yedinci olan Türkiye, Twitter’da da iddialı olmaya başlıyor. Temmuz ayı itibariyle Türkiye Twitter’da 11. sırada.
Semiocast’in gerçekleştirdiği ve hatta TTNET CEO’su Tahsin Yılmaz’ın paylaştığı araştırmaya göre dünyada 517 milyon kullanıcıya ulaşan Twitter’da Türkiye, yaklaşık 9 milyon kullanıcısıyla 11. sırada yer alıyor. Yani Türkiye, Twitter’dan kullanıcı sayısı bazında yüzde 1.7 civarında pay alıyor.
Türkiye’deki Twitter kullanıcılarıyla ilgili verileri Mart ayında gerçekleştirilen Webrazzi Dijital’12 Konferansı’nda paylaşmıştık. O dönemde Türkiye’de 7.2 milyon tekil Twitter kullanıcısı bulunuyordu. Konferansta verilen ilgili bilgilerden bir diğeriyse; Türk kullanıcılar tarafından günde 1.7 milyon yani saniyede ortalama 20 tweet atılmasıydı.
Yazının Devamı »