Yerli otomobil beklerken, THK Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban’dan ilginç bir açıklama geldi. Yerli uçak, yerli otomobilden daha önce mi üretilecek?
Mart 2001’de THK Üniversitesi kuruldu. Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban, hedeflerini açıkladı: “Türkiye aya çıkacak. Yerli otomobilden önce 2014’te yerli uçağı üreteceğiz. 2023’te uzay aracımızı fırlatacağız”
Lisanslı pilotlar yetiştirilecek: Her Kurban Bayramı’nın nostaljisidir Türk Hava Kurumu (THK). Onu kurban derisi toplama tartışmaları ile hatırlarız hep. Bu Kurban Bayramı’nda bangır bangır “Kurban derilerinizi THK’ya bağışlayın” anonslarını, ilanlarını pek görmedik. “THK ne yapıyor” acaba diye bir merak kapladı içimizi. Gittik, gördük. THK’nın artık kendi kurumsal kimliği ile örtüşen bir işe girişmişler, havacılık ve uzay alanında bir ihtisas üniversitesi kurmuşlar. 3 Mart 2011’de kurulan üniversite, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almış. Kurban derisi toplamakla anılan kurum, lisanslı pilotlar yetiştirip Türkiye’nin pilot açığını kapatacak, sanayi ile işbirliği yapıp uçak üretecek. THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, ABD Başkanı John F. Kennedy’nin 1961’de seçimi kazandıktan sonra Kongre’de ABD halkına verdiği müjdeyi verdi, “Ay’a çıkacağız” dedi. 2023 hedefine Türkiye’nin uzay aracını da ekledi.
YERLi OTOMOBiLDEN ÖNCE YERLi UÇAK ÜRETECEĞiZ
* Türk Hava Kurumu (THK) neden üniversite kurma ihtiyacı duydu?
Özellikle Türkiye’nin son yıllarda havacılık sanayisinde ortaya çıkan insan açığını, kalifiye eleman açığını giderebilmek amacıyla THK üniversite kurdu. THK 1925 yılında kurulmuş olan bir kurum. Bu bağlamda bakıldığında havacılık işi de THK’ya yakışır diye düşünülmüş olmalı ki THK üniversitesi kuruldu. THK, 1925 yılından bu yana havacılık ve uzay alanlarında gösterdiği faaliyetler bir altyapıya sahip. Her ülkede mutlaka okulumuzla ilgili temsilcilikler bulunacak. Türk Hava Kurumu Üniversitesi, 3 şehirde hizmet verecek. Türkiye’de bu konuda bir ilk konumundadır. Karşılıklı eğitim uçuşları gibi havacılık uygulamalarının yapılabildiği nadir üniversitelerden biridir. Bünyesinde bulunan 77 adet son teknoloji donanımlı uçak ile Türkiye’nin havacılık eğitiminde en büyük filoya sahip kurumudur.
* Bu yıl eğitim öğretime başladınız, nasıl bir ilk yıl yaşıyorsunuz?
Biz 3 Mart 2011’de kurulmuş çok genç bir üniversiteyiz. Hava Ulaştırma ve İşletme Fakültesi olarak 2 fakülteyle öğretime başladık. Ayrıca İzmir Havacılık Meslek Yüksek Okulumuz da öğretime başladı. İlk yılımız olmasına rağmen adımızı altın harflerle yazdırdık. Ankara’da vakıf üniversiteleri arasında birinci olduk. Türkiye genelinde de 9. olduk. İlk yılımız olmasına rağmen yüzde 100 doluluk oranına eriştik. LYS’de ilk 10 bine giren öğrenciler bizi tercih etti. Bu bizim için çok büyük bir gurur.
PİLOTLAR DA SİVİLLEŞECEK
* Gelecek yıl için hedefiniz ne?
Önümüzdeki yıl 5 fakülte açacağız. Bilgisayar, elektrik-elektronik, mekatronik, endüstri, makina , uzay ve uçak mühendisliği bölümlerimiz açılacak. Hedefimiz bin öğrenci almak. Türkiye’nin ilk ihtisas üniversitesiyiz. Dünyada da 37.üniversiteyiz. Dünyanın saygın ve önde gelen üniversitelerinden biri olan Vaughn College ile yapılan akademik işbirliği ile iki üniversite arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişim imkânı, araştırma işbirliği ve kurulacak ortak havuz sayesinde mezunların işe yerleştirilmesi süreçlerinde ortaklık yapılması gerçekleştirilecek. Yine bu anlaşma doğrultusunda Vaughn College Üniversitesi ile birlikte eğitim uçağı yapacağız.
* Bir bakıma butik üniversite oluyor, dünyada butik üniversitelerin konumu nedir?
Butik üniversiteleri ya da ihtisas üniversitelerini diğer üniversitelerden biraz daha ayrı tutmak gerekiyor. Belirlediğin bir dalda dünyadaki tüm yenilikleri, çağın ve teknolojinin hızına ayak uydurarak yakalamak çok daha kolay olur. Çünkü sadece elinizde bulunana kilitlenirsiniz. Belki de dünya da bir 10 yıl sonra butik üniversiteler, ihtisas üniversiteleri hak ettikleri yeri daha etkin bir şekilde alacaklar.
* THK Üniversitesi mesela havacılık alanında bu sektöre ne gibi yenilikler getirecek?
Türkiye’de bugün itibariyle 805 tane yabancı pilot var. 250 tanesi THY’de geri kalanı da diğer hava yolu şirketlerinde. Türkiye’de pilot kaynağı genelde Türk Hava Kuvvetleri, uçuş okulları. Bundan sonra biz lisans eğitimi ile üniversiteli pilotları yetiştirmeye başlayacağız. Bunlar pilotaj bölümünde yetişecekler. Bu sene pilotaj bölümüne 60 öğrenci alındı, gelecek yıl 80 öğrenci alacağız. Buna rağmen Türkiye’nin pilot açığı devam edecek, Türkiye’nin yıllık 200 pilota ihtiyacı var. Üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde öğrencilerimize birinci, ikinci ve üçüncü sınıfı takip eden yaz aylarında 40 iş günlük sürelerle sektör şirketlerinde yerinde uygulama eğitimi yapma ve buralarda çalışma olanağı sağlayacağız.
Etiketler: THK Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban yerli uçak
Kaynak: www.bursadabugun.com