Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yunuseli Havaalanı ile ilgili proje çalışmalarının tamamlandığını belirterek, önümüzdeki günlerde Özdilek Firması’nın sponsorluğunda yapılacak kule inşaatı ile çalışmaları başlatacaklarını söyledi. Başkan Altepe, havaalanındaki çalışmalarının büyük bir bölümünü de yine sponsor destekleri ile hayata geçirmeyi planladıklarını kaydetti.

Uludağ Üniversitesi tarafından Mete Cengiz Kültür Merkezi´nde düzenlenen Bilgilendirme ve AR-GE Günleri’ne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘Marka kent Bursa’ hedefi doğrultusunda hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Vali Şahabettin Harput’un yanı sıra protokolün yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin açılışında salonu dolduran akademisyenlere seslenen Başkan Altepe, başta valilik olmak üzere kentin tüm dinamikleri ile ortak hareket ederek Bursa’yı geleceğe taşımakta kararlı olduklarının altını çizdi.

Yunuseli’de kule inşaatı başlıyor
Bursa’yı dünya vitrinine çıkaracak projelerde önceliği ulaşıma verdiklerini ve bütçenin yüzde 70’inden fazlasına bu alana ayırdıklarını dile getiren Başkan Altepe, raylı sistemin üniversite ile buluştuğunu kentin doğusu ile bağlantının da Kestel hattı ile sağlanacağını kaydetti. Geride kalan 29 ayda 280 kilometre yeni yol açtıklarını da hatırlatan Başkan Altepe, “Kent içi ulaşımın yanında Bursa’nın dışarıdan da kolay ulaşılabilir hale gelmesi yönündeki çalışmalarımız sürüyor. Bu doğrultuda protokolü imzalanan Yunuseli Havaalanı’nın yeniden uçuşlara açılmasıyla ilgili proje çalışmalarını bitirdik. Birkaç gün içinde inşaata başlayacağız. İlk olarak Özdilek Firması’nın sponsorluğunda kule inşaatını yapacağız. İnşaatın diğer bölümlerini de sponsorlarımızın destekleriyle yapmayı hedefliyoruz. Geçmişte Bursa’da 24 tane özel uçak vardı, bugün sadece 1 tane var. Uluslararası ortaklı çok sayıda firma kentimizde faaliyet gösteriyor. Bu firma yöneticileri özel uçaklarıyla Bursa merkeze gelemedikleri için toplantı ve etkinliklerini İstanbul’da yapıp, dönüyorlar. Yunuseli Havaalanı’nın yeniden açılması ile özel uçaklar rahatlıkla burayı kullanabilecek” dedi.

Marka avantajını kullanmalıyız
Dünyada ünlü birçok kentin sadece bir özelliği ile marka olduğunu dile getiren başkan Altepe, “İsveç çakısı ile, Solingen bıçakları ile Barcelona sporu ile Detroit otomotiv ile marka olmuş kentler. Oysa Bursamız, bıçağı, şeftali, kestane şekeri, siyah inciri, ipeği, otomotivi, havlusu, Bursaspor’u, Osmanlı Başkenti olma özelliği ve tarihi eserleri ile zaten marka. Marka konusunda dünyanın en avantajlı kentlerinden biriyiz. Ancak bu avantajı iyi şekilde kullanmalı ve kentimizi dünya çapında bir vitrin haline getirmeliyiz. Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursa’nın tüm değerlerini en ön plana çıkaracak çalışmalara hız verdik” dedi.

Çözüme katkı sunmak istiyoruz
Üniversite ile sanayi arasındaki işbirliklerinin şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarını çözülmesinde önemli bir adım olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, “Üniversitede yürütülen bilimsel çalışmaları ve yeni fikirleri, sanayi ve kamu özel sektöre tanıtmayı hedefliyoruz. Fikir ve projelerimize sizleri ortak etmek ve şehrimizin ekonomik ve sosyal meselelerine katkı sunmak istiyoruz. Bu el havada kalmamalı. İşbirlikçilerimiz üniversiteden talep etmeli. Her talebe elimizden geldiği kadar cevap vereceğiz. Üniversitemiz şehrin gelişimi adına lokomotif görev üstleniyor. 2 bin akademisyenimiz ve 50 bine yakın öğrencimiz var. Gelişmiş ülkelerdeki bilimsel araştırma projelerini incelediğimizde taleplerin genellikle dışardan geldiği görülüyor. Ama ülkemizde bu tam tersi. Araştırmacı kendi tespit ettiği sorunu kendi planlamakta. Bu da bizi istediğimiz noktaya götüremez. Artık ülkemizde akademisyenler ile paydaşları bir araya gelmek zorundayız” diye konuştu.

İnovasyonda arzu edilen konumda değiliz
2023 yılında Türkiye ekonomisinin dünyanın ilk 10 ülke arasına girmeyi hedeflediğini belirten BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, AR-GE ve inovasyon konusunda Türkiye´nin arzu edilen seviyeye gelmediğini kaydetti. Parseker, “Avrupa ve Asya´nın orta ve ileri teknoloji üretim merkezi olmayı istiyoruz. Bunları yapmak için AR-GE ve inovasyon temel gerekliliktir. Bu AR-GE günlerini önemsemeliyiz. Bugün Türkiye´nin AR-GE için ayırdığı bütçe gayri safi milli hasılanın yüzde 1´i kadar. Hatta bundan da düşük. Gelişmiş ülkelerin AR-GE bütçeleri yüzde 3´ ü aşıyor. Bu orana 2023 yılında yakalayacağımız öngörülüyor. Bilim ve teknoloji politikaları geliştirmek ve alt yapı araçları oluşturmak için AR-GE faaliyetlerini çok verimli yürütmeliyiz. Bursa Türkiye´nin 4. büyük şehridir. Girişimci bir şehiriz” dedi.

“Uludağ Üniversitesi Bursa için büyük bir şans”
Vali Şahabettin Harput, ülkelerin gelişmesinin AR-GE ile doğrudan alakalı olduğunu ifade ederek, “AR-GE´ye önem verilirse, o ülkelerin kurumları geleceği o kadar parlak olur. Almanya´nın Hessen eyaletindeki Opel firmasını gezdik. 5 bin mühendis AR-GE´de çalışıyor. Bu çok önemli. Aralık ayında Bursa´da buluş fuarı altında Türkiye´de bir ilk çalışma yapılacak. Valilik koordinesinde organize edilecek. Üniversitelere, sanayiye, eğitim kurumlarına açık büyük bir organizasyon düzenliyoruz. Ciddi bir iştirak bekliyoruz. Bütün kurumlarımızla birlikte şehrin geleceği adına her şeyi üniversite ile paylaşmaya hazırız. Üniversite ile maddi ve manevi iş birliğinden büyük kıvanç duyacağız. UÜ, bizim için büyük bir şans” açıklamalarında bulundu.
TOFAŞ Teknoloji Araştırma İnovasyon Direktörü Ahmet Altekin ise, ülkelerin rekabet gücünü yakalamasında bilginin önemli bir yeri olduğunu dile getirerek, “Bu anlayışın yaygınlaşmasını görmek bizi mutlu ediyor. Üniversite ve sanayi iş birliği şarttır. Bu konuda başarılı olan ülkelere bakmak yeterlidir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan çalıştayda, Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Politikaları Direktörü Prof. Dr. Hasan Mandal, BOSCH Bursa Ar-Ge Kısım Müdürü Murat Kocaçınar, Yeşim Tekstil AR-GE Müdürü Fahri Yibar, May-Agro Tohumculuk AŞ AR-GE Direktörü Dr. Geofrey Thomas, Pfizer İlaç Sanayi Klinik Araştırma Bölümünden Pelin Tırnakçıoğlu, “Sektörel AR-GE Çalışmalarının Bugünü ve Gelecekte Göstereceği Gelişim” konusundaki bakış açılarını paylaştı.

 

Comments are closed.